top of page

Waarom Nederlandse werkgevers aantrekkelijk zijn voor Duitsers

Bij Gateway to Germany spreken we dagelijks Nederlandse werkgevers die de Duitse markt op willen; wij weten dan ook precies waar je op moet letten als je met Duitse werknemers in zee gaat. Maar wat stimuleert een Duitser nu eigenlijk om bij een Nederlandse werkgever te gaan werken? Waar kun je punten mee scoren wanneer je Duitse medewerkers aan wilt trekken? Deze vragen hebben wij onze community gesteld en alle antwoorden die hieruit voortkwamen, van voorspelbaar tot verrassend, vind je hieronder.


Hiërarchie


Ja, daar is ie weer! We hebben al vaak benadrukt dat hiërarchie in Duitsland er anders uitziet dan bij Nederlandse werkgevers. Het is daarom niet erg verrassend dat bij de vraag wat een Nederlands van een Duitse werkgever onderscheidt de vlakke hiërarchie het vaakst werd genoemd – zowel op een negatieve als positieve manier. Er zijn dus Duitsers die – meestal na een acclimatisatieperiode – juist waarderen dat de baas op kantoor naast hen zit te werken en dat de eerste vraag van hun manager op maandag luidt: “En? Heb je van het weekend nog iets leuks gedaan?”


Internationaal


Ook de internationale omgeving stond bovenaan het lijstje. De werkomgeving in een internationaal bedrijf is divers en biedt ruimte voor verschillende benaderingen en oplossingen; iets waar je als werknemer alleen maar van kunt profiteren. Als Duitser in een Nederlands bedrijf word je al met minimaal één andere (werk)cultuur geconfronteerd en dat is voor sommige werknemers juist een plus. In een internationale werkomgeving word je echter niet alleen met andere werkwijzen en standpunten geconfronteerd, maar leer je door het ervaren van deze verschillen tegelijkertijd ook nog eens veel over jezelf. Bovendien wordt je Engels beter en je CV voor toekomstige werkgevers interessanter.

Flexibiliteit


Een ander antwoord dat we vaak terugzagen, was de flexibiliteit. In het algemeen is het bij Nederlandse bedrijven namelijk gebruikelijker om deeltijd te werken dan in Duitsland. In Nederland werkt net iets minder dan de helft van de beroepsbevolking deeltijd, terwijl dat in Duitsland maar rond een derde is. Ook zorgt de minder duidelijke grens tussen werk en privé ervoor dat er op de werkvloer meer ruimte is voor privézaken. Er wordt in een Nederlandse werkomgeving niet raar opgekeken als je een keer eerder weggaat, omdat je het verjaardagsfeestje van je kind nog moet voorbereiden.


Flierefluiters


Deze meer ontspannen houding zorgt er ook voor dat de werkethos van de Nederlanders vaak werd genoemd – deze zou namelijk ‘compleet anders’ zijn. De Nederlanders werden zelfs van luiheid beticht en er werd meerdere malen ter sprake gebracht dat ze buitengewoon vaak koffie drinken. Echter is die doorgaans informelere sfeer op de werkvloer voor een aantal Duitsers eerder een plus- dan een minpunt. Als je eenmaal doorhebt dat in een Nederlands bedrijf vaak een minder duidelijke grens tussen werk en privé wordt getrokken, kun je juist van al die ‘koffiepauzes’ gebruik gaan maken. De echt belangrijke deals worden namelijk vaak pas gesloten bij een kop koffie of een lekker biertje.


Het nuttige met het aangename combineren


Over biertjes gesproken: we hebben het natuurlijk nog niet over de Vrijmibo gehad – een traditie die in Duitsland vrij onbekend is. Het ‘Feierabendbier’ smaakt nou eenmaal het lekkerst na een lange werkdag maar wordt in Duitsland dus meestal buiten de werkomgeving om genuttigd – je weet het vast nog wel: werk en privé houden de Duitsers liever gescheiden. Toch is juist daarom de Vrijmibo een makkelijke manier om de informelere omgang binnen een Nederlands bedrijf bij je Duitse werknemers te introduceren. Mocht je met een vestiging in Duitsland van start gaan, kan het lastig zijn om je Duitse en Nederlandse werknemers bij elkaar te brengen. Waarom geef je de Vrijmibo niet een kans? En als je Duitse vestiging dicht bij de Nederlandse grens ligt, waarom dan niet eens per maand op het hoofdkantoor in Nederland?


Wat de boer niet kent... kan hij toch gaan waarderen!

Eigenlijk zijn precies de dingen waar Duitse medewerkers die bij Nederlandse werkgevers aan de slag gaan eerst flink aan moeten wennen, dezelfde dingen die ze later gaan waarderen. Juist de lossere omgang met elkaar waar Duitsers in het begin wat moeite mee kunnen hebben, wordt uiteindelijk benoemd als een van de meest aantrekkelijke punten van het werken bij een Nederlands bedrijf. Blijf er vooral rekening mee houden, dat zaken in Duitsland net even iets anders lopen, maar verstop die authentiek Hollandse werkcultuur dus niet. Geef je Duitse werknemers de ruimte om er hun eigen weg in te vinden en voor ze het weten, willen ze niets anders meer. Tot zover de werkcultuur; er zijn echter ook een aantal dingen niet onderhandelbaar zijn, zoals deze 6 verwachtingen van een Duitse werknemer.


Heb je hulp nodig bij het werven van Duits personeel?





Deze tekst is in samenwerking met schrijfster en vertaalster Simone Sollberger ontstaan.

bottom of page