Je gaat met je bedrijf de Duitse markt op en nu is het tijd om Duitse medewerkers te gaan rekruteren. Misschien heb je Gateway to Germany ingeschakeld, misschien doe je alles zelf. Hoe dan ook is het goed om te weten dat een Duits sollicitatiegesprek vaak net iets anders verloopt dan een Nederlandse. Bij Gateway to Germany hebben we dagelijks contact met Duitse kandidaten die bij een Nederlands bedrijf solliciteren. In dit artikel ontdek je wat de verschillen zijn tussen sollicitatiegesprekken bij Duitse en Nederlandse bedrijven en hoe jij je als werkgever het beste kunt voorbereiden.
Kom op tijd voor je Duitse sollicitatie
Laten we bij het begin beginnen: dat Duitsers graag op tijd zijn is een veelgehoord feit. Maar wat betekent dat in de praktijk? ‘Op tijd’ betekent in Nederland meestal 5 tot 0 minuten voor de afgesproken tijd arriveren; een Duitse kandidaat kun je eerder 10 tot 15 minuten van tevoren verwachten. Dat betekent trouwens niet dat je gelijk met het gesprek moet beginnen – hij of zij zal namelijk aannemen even te moeten wachten. Als je een receptie hebt, kun je de kandidaat gerust met een kopje koffie laten wachten tot de afgesproken tijd.
Wat lang duurt ...
Nu we het toch over tijd hebben: een Duitse kandidaat zal verwachten dat het sollicitatiegesprek precies zo lang duurt als gepland staat. Heb je een uur voor de sollicitatie ingepland? Dan zal de kandidaat na drie kwartier waarschijnlijk al zo onopvallend mogelijk op de klok kijken. In Nederland is het niet ongebruikelijk voor een sollicitatiegesprek om een beetje uit te lopen wanneer het goed klikt, maar in Duitsland is dit echt een no-go. Hoe fijn het sollicitatiegesprek ook verloopt, de Duitse kandidaat zal verwachten aan het einde van het geplande tijdvak weer buiten te staan.
Sollicitatiegesprek in Duitsland heeft een vast script
Sollicitatiegesprekken in Duitsland verlopen meestal volgens een vast script. En dan moet je denken aan vragen die wij Hollanders juist steeds vaker proberen te vermijden, zoals: “Waar zie je jezelf over vijf jaar?” en “Noem drie dingen waar je trots op bent in je professionele leven”. Een sollicitatiegesprek in Duitsland is soms een regelrechte “ondervraging”, terwijl het er in Nederland meestal wat informeler aan toe gaat. Hier is het belangrijkste, zeker tijdens een eerste gesprek, om elkaar te leren kennen en te ontdekken of de kandidaat een goede match is voor het bedrijf. In Nederland wordt het doorspreken van de feiten uit de CV tijdens het gesprek dan ook vaak als tijdverspilling gezien. De recruiter kan dit immers in de CV lezen.
Deze meer informele invalshoek en de actievere rol kan voor een Duitse kandidaat best verwarrend zijn – vooral wanneer hij of zij geen ervaring heeft op de Nederlandse werkvloer. Een beetje verwachtingsmanagement aan het begin van het gesprek zou dus op zijn plaats kunnen zijn. Vertel de kandidaat dat jouw insteek is om een “gesprek” aan te gaan en het niet bedoeld is als een “interview” waarin hij of zij wordt ondervraagd.
Vragen naar het privéleven tijdens een Duitse sollicitatie
In Duitsland zijn werk en privé veel meer gescheiden dan in Nederland; vragen naar hobby’s en of je dit weekend nog iets leuks hebt gedaan zijn erg ongebruikelijk. Het is daarom belangrijk dat je een Duitse kandidaat niet met vragen over zijn of haar privéleven overrompeld. Je kunt ook hier overwegen verwachtingsmanagement toe te passen door een korte introductie te geven voor je zulke vragen stelt. Wees met dit soort vragen in elk geval voorzichtig en wees vooral niet verrast wanneer de kandidaat enigszins gepikeerd of onzeker reageert.
Salarisonderhandelingen
Over geld praat je niet? Tijdens een Duits sollicitatiegesprek wel, hoor. In Nederland wordt in het eerste gesprek normaliter nog niet over salaris gesproken. Salarisonderhandelingen zijn voor later, wanneer al het andere al klopt. In Duitsland is het daarentegen gebruikelijk om al vroeg in het sollicitatieproces de salarisverwachtingen te vermelden. Mocht je dit normaal gesproken niet doen, zou je bij een Duitse kandidaat kunnen overwegen om het al in je eerste gesprek over algemene voorwaarden te hebben. Zo weten alle betrokken partijen waar ze aan toe zijn en kom je later niet voor verrassingen te staan.
Belangrijk: waar het in Nederland gebruikelijk is om salarisonderhandelingen te verwachten, noemen de Duitsers vaak gelijk het salaris dat ze daadwerkelijk wensen. Houd dit dus in gedachten bij het noemen van een geschikt bedrag.
Sollicitatiegesprek in Duitsland - Zo werkt het
Als je weet wat je van een Duitse kandidaat kunt verwachten, kun je voorkomen dat het gesprek mislukt puur vanwege culturele verschillen. Nog even op een rijtje wat je in gedachten moet houden:
Zorg ervoor dat je kandidaat op tijd wordt opgevangen bij de receptie of door de officemanager.
Wees respectvol naar de tijd van je kandidaat en maak een duidelijke inschatting van hoe lang het gesprek zal duren.
Overweeg verwachtingsmanagement aan het begin van het gesprek i.v.m. de meer informele insteek.
Wees voorzichtig met vragen naar het privéleven van je kandidaat.
Overweeg om het salaris al in het eerste gesprek te noemen en wees niet verbaasd wanneer de kandidaat weinig of geen onderhandelingsruimte heeft.
Neem deze culturele verschillen mee tijdens het gesprek en pas wanneer nodig wat verwachtingsmanagement toe. Zo heb je in een mum van tijd je perfecte Duitse kandidaat te pakken!
Hulp nodig bij het rekruteren van Duitse medewerkers? Neem contact met ons op via 030 252 6640 of vul ons contactformulier in.
Deze tekst is in samenwerking met schrijfster en vertaalster Simone Sollberger ontstaan.