Salaris is een onderwerp waarover in Duitsland niet gemakkelijk wordt gesproken. En toch moet je het er vroeg of laat over hebben wanneer je Duitse werknemers in dienst neemt. Salaris is namelijk nog steeds een van de belangrijkste beslissingscriteria bij het zoeken van een baan. Als werkzoekenden en bedrijven elkaar willen vinden, is een salaris waarmee beide partijen akkoord zijn essentieel. Maar wat is in Duitsland gebruikelijk? En hoe pak je de money-talk het beste aan?
Salaris naar Duitse standaard
Het ligt voor de hand: als je een geschikte kandidaat binnen wilt halen, moet je een marktconform salaris bieden. Maar wat is in Duitsland een marktconform salaris? Omdat het minimumloon in Duitsland iets lager ligt dan in Nederland, ben je als Nederlands bedrijf wellicht geneigd een Duitse kandidaat minder salaris aan te bieden dan je Nederlandse medewerkers. Vaak gaat dit in Duitsland echter niet op: de salariëring van Duitse professionals ligt in de meeste gevallen namelijk hoger dan die van hun Nederlandse collega’s.
Salarisrapport 2022
Om een beeld te krijgen van een marktconform salaris kun je het beste teruggrijpen op concrete data. StepStone, een Duits recruitmentplatform dat actief is in meer dan 20 landen, heeft onlangs hun Salarisrapport 2022 gepubliceerd. In het rapport vind je onder andere salarisgegevens per plaats en regio, beroepsgroep, bedrijfstak en werkervaring. Een goede indicatie dus voor jou als werkgever wanneer je op zoek gaat naar (je eerste) Duitse werknemers.
Wij hebben de belangrijkste punten uit het rapport voor je op een rijtje gezet:
Het gemiddelde bruto salaris in Duitsland is 51.009 euro, de mediaan bedraagt 44.074 euro per jaar.
Hoeveel een werknemer verdient, hangt af van de branche en de regio waarin hij werkt:
Het cliché blijkt waar te zijn: artsen in Duitsland verdienen het meest. Op de voet gevolgd door ingenieurs, IT-professionals en consultants.
Ook hier geen verrassingen: tot de topverdieners behoren werknemers in de techniek en de financiële wereld.
De werknemers in Zuid-Duitsland verdienen gemiddeld meer dan in het noordoosten. Dat heeft onder andere te maken met de hogere kosten van levensonderhoud in de zuidelijkere regio’s. Bedrijven in Hessen betalen het best.
Voor enkele specifieke en voor Nederlandse bedrijven bijzonder relevante sales functies hebben wij al eerder informatie verzameld, zoals bijvoorbeeld voor directeuren in Duitsland, business development specialisten, sales managers, (key) account managers, of verkopers.
Ook het opleidingsniveau en de bedrijfsgrootte spelen een rol bij het loonniveau:
Academici verdienen in Duitsland maar liefst 48 procent meer dan hun collega’s zonder diploma.
Werknemers verdienen bij grote bedrijven (> 5.000 werknemers) bijna 60 procent meer dan bij kleinere bedrijven (maximaal 50 werknemers).
Salarisonderhandeling
Het moment is daar. Je hebt je research gedaan en weet ongeveer hoeveel salaris je een kandidaat wilt en kunt bieden. Wat nu? Vaak is het verstandig de kandidaat voordat je zelf een aanbod doet naar zijn of haar salarisverwachtingen te vragen. Het is echter van belang hierbij rekening te houden met een tweetal belangrijke bijzonderheden in Duitsland.
Speel geen poker
Zoals ergens anders al uitgelegd zijn Duitsers bij het zoeken naar een baan over het algemeen risicomijdend. Om een Duitser voor je te winnen – trouwens niet alleen als medewerker voor je bedrijf, maar ook als klant – is vertrouwen uitermate belangrijk. In Nederland is het gedurende een salarisonderhandeling gebruikelijk om een hoger bedrag te noemen met de verwachting dat je elkaar uiteindelijk in het midden gaat vinden. Dat werkt dus niet zo in Duitsland! Wanneer je een Duitser naar zijn of haar salarisverwachtingen vraagt, zal diegene ook noemen wat hij of zij daadwerkelijk verwacht. Om het vertrouwen van een Duitser te winnen, doe je er dus goed aan om meteen een redelijk aanbod te doen zonder te veel ingebouwde marge.
Bied een goed startsalaris
Houd er bij je aanbod ook rekening mee dat in Duitsland normaliter minder frequent loonsverhogingen worden toegekend. Terwijl een jaarlijkse loonsverhoging tussen de vijf en tien procent in Nederland bij veel bedrijven gebruikelijk is, haalt een werknemer in Duitsland zijn of haar salarisverhoging meestal aan het begin van zijn of haar diensttijd bij een nieuwe werkgever. Als je eenmaal in dienst bent, wordt er namelijk pas weer over het salaris gesproken wanneer je een duidelijk stuk op de carrièreladder omhoog bent geklommen. Ook hier geldt dus dat je je beter niet uitsluitend kunt oriënteren op het marktloon, maar het slim is om rekening te houden met de loonverwachtingen en het vorige loonniveau van je kandidaat.
Duitse werknemers werven
Als je op zoek bent naar een Duitse werknemer, doe je er goed aan tijdens het wervingsproces transparant en duidelijk over het salaris te communiceren.
Laat je dit liever aan een specialist over? Bij Gateway to Germany hebben we jarenlange ervaring met het werven van personeel in Duitsland en weten we alles over Duitse salarissen en loonstructuur. Bij ons ben je niet alleen aan het juiste adres voor het recruitmentproces in Duitsland, maar ook voor strategisch advies, hulp bij het oprichten van een Duitse GmbH en het opstellen van een Duits arbeidscontract. Wil je meer informatie? Neem dan contact op via 030 252 6640 of vul het contactformulier in.
Deze tekst is in samenwerking met schrijfster en vertaalster Simone Sollberger ontstaan.