top of page

Vakantiegeld, kerstbonussen en extra salaris: Hoe zit dat in Duitsland eigenlijk?

Onze Nederlandse klanten vragen regelmatig om informatie over vakantiegeld, kerstbonussen of extra salaris en wat er in Duitsland eigenlijk gebruikelijk is. Wat zijn de wettelijke verplichtingen? Wat wordt er aanbevolen? Onze experts bij Gateway to Germany hebben de belangrijkste aspecten in dit blogartikel verzameld.


Vakantiegeld, kerstbonussen en extra salaris: Hoe zit dat in Duitsland eigenlijk?


Vakantiegeld in Duitsland oftewel 'Urlaubsgeld' en vakantietoeslag

In Nederland is vakantiegeld, ook wel vakantietoeslag genoemd, een wettelijke verplichting voor werkgevers. Het bedraagt minimaal 8% van het brutoloon en wordt meestal in mei of juni uitbetaald. Vakantietoeslag stelt werknemers in staat om extra financiële middelen te hebben voor vakanties en vrije tijd. Werknemers hebben recht op vakantietoeslag na een jaar dienstverband.


In Duitsland ontvangen werknemers vakantiegeld oftewel Urlaubsgeld als een extra betaling voor de vakantieperiode. Er is geen wettelijk recht op uitbetaling van vakantiegeld. Dit betekent dat werknemers juridisch gezien alleen recht hebben op vakantiegeld als dit apart is overeengekomen (middels een collectieve arbeidsovereenkomst, ondernemingsovereenkomst of arbeidsovereenkomst.)


Kerstbonussen en eindejaarsuitkeringen


Kerstbonussen of eindejaarsuitkeringen, zijn in Nederland niet zo gebruikelijk als in Duitsland. Sommige werkgevers kiezen er echter voor om aan het einde van het jaar een extra bonus uit te betalen als blijk van waardering voor het werk van werknemers gedurende het jaar. De hoogte en frequentie van deze bonussen variëren afhankelijk van de bedrijfscultuur.


In Duitsland is het gebruikelijk om kerstbonussen, oftwel Weihnachtsgeld, te betalen als een vorm van erkenning voor de inzet van werknemers gedurende het jaar of om hun loyaliteit aan het bedrijf te belonen. Het is vaak een vrijwillige speciale betaling van de werkgever. De hoogte van de kerstbonus kan variëren en is vaak afhankelijk van de bedrijfscultuur en financiële prestaties. Hoewel kerstbonussen niet wettelijk verplicht zijn in Duitsland, worden ze vaak aangeboden als een gewaardeerde arbeidspraktijk.


Extra salaris: Het '13e maandsalaris' in Duitsland


Naast vakantiegeld en kerstbonussen, hebben veel Duitse werknemers ook recht op een zogenaamd 13e maandsalaris, 13. Monatsgehalt in het Duits. Deze extra salarisbetaling wordt meestal in de vorm van een jaarlijkse bonus aan het einde van het jaar verstrekt.

Het 13e maandsalaris is een vast onderdeel van de arbeidsovereenkomst voor veel werknemers in Duitsland. Het is bedoeld als een jaarlijkse bonus die werknemers helpt bij het dekken van extra kosten, zoals vakantie-uitgaven of feestdagen.


Soms hoor je ook over een 14e maandsalaris, of 14. Monatsgehalt in het Duits, maar dit is een andere term voor vakantiegeld. Zoals gezegd is dit een vrijwillige speciale betaling die de werkgever doet bovenop het overeengekomen salaris. De werknemer heeft hier geen wettelijk recht op.


Samengevat: Aanpassing aan lokale praktijken

Het begrijpen van de nuances in compensatiestructuren zoals vakantiegeld, kerstbonussen en extra salarisbetalingen is van groot belang. Nederlandse werkgevers moeten rekening houden met de wettelijke vereisten en gebruikelijke praktijken op de Duitse arbeidsmarkt.

Door transparante communicatie te bevorderen en aan de verwachtingen van werknemers te voldoen, kunnen bedrijven succesvol over de grens opereren en gedijen. Het aanpassen aan lokale arbeidspraktijken helpt bij het aantrekken en behouden van talent en zorgt voor een effectieve en langdurige werkrelatie.


Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op – we staan klaar om je te helpen!



bottom of page